Het buitenlandse avontuur voor de vijfdejaars en zesdejaars uit de richting ‘TW’ is het langslopende ErasmusPlusproject van onze school. Deze pioniersbestemming naar het Kroatische eiland had ook dit jaar weer een aangenaam programma in haar aanbod en ontving onze leerlingen voor twee boeiende stageweken. Onder begeleiding van mevrn. De Clercq en Coutereel vertrok de delegatie naar Kroatië. Tijdens de laatste week waren dhrn. Malfroot en Slagmulder de begeleiders. Wij bedanken onze partner ponikve krk die al enkele jaren een boeiende stageplaats aanbiedt.

Laatstejaarsleerling Tristan Van Kerckem schreef het volgende stageverslag: “We deden allemaal stage bij ‘ponikve krk’, een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de afvalverwerking en waterzuivering op het volledige eiland Krk. Het bedrijf streeft naar 100% onafhankelijke energie, 0% afvalproductie en 100% duurzaamheid. Bio-afval wordt verwerkt tot compostzakken en plastic proberen ze volledig te recycleren. Krk is ook een perfecte locatie om groene energie te verzamelen: windmolens, zonne-energie en er zijn ook al heel veel laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen.”

Tristan Van Kerckem (6TW) is enorm onder de indruk van de milieuvriendelijke initiatieven: “Het waterverlies in Krk is enorm veel lager dan in de rest van Europa. We kregen de eer om zelf in de controlekamer van het bedrijf de watervoorraad te monitoren. We konden ons heel erg nuttig maken door heel wat stranden op te ruimen en proper te maken. Ons bezoek aan de dam van Krk was ook een zeer interessante ervaring. We leerden daar ook hoe het water werd opgepompt en gefilterd. Dit water wordt zelf gebruikt voor grote steden in Kroatië.”

Begeleider dhr. Malfroot vult enthousiast aan: “De diversiteit van opdrachten was enorm. Er was natuurlijk tijd voor boeiende uitstappen naar bijvoorbeeld het beroemde Plitvice Lakes National Park, maar er waren ook educatieve workshops in het laboratorium over het analyseren van de waterkwaliteit en het bestuderen van bacteriën in water. Het monitoren van het strandafval, inclusief het sorteren en opruimen van het afval, was uiterst nuttig. Onze leerlingen Wolf en Tristan hebben ook deelgenomen aan een interview van het bedrijf ponikve krk en dat amusante filmpje kunnen jullie ook terugvinden op onze website!”

Klik op de onderstaande foto om heel wat leuke foto’s en het filmpje te bekijken van deze boeiende ErasmusPlusuitwisseling naar Krk.