Leerkracht Latijn mevr. Van den Brande maakte een verslag van de Romeinse dag die ze organiseerde voor de leerlingen van het derde en vijfde jaar Latijn, Grieks-Latijn en Delta. Lees hieronder haar verslag:

“Op donderdag 2 maart gingen de leerlingen van 3 en 5 Latijn, Grieks-Latijn en Delta in het kader van de jaarlijkse Romeinse dag op uitstap naar het Archeocentrum in Velzeke. Mevr. Van den Brande kroop heel even in de rol van gids en stond stil bij het belang en de strategische ligging van Velzeke in de toenmalige civitas Nerviorum. Ook de rol van Boduognat in 57 v. C. kwam ter sprake. Deze Galliër leidde het coalitieleger van de Nerviërs met enkele andere stammen en voerde een verrassingsaanval uit op de Romeinen in de bekende Slag aan de Sabis.”

“Het werd snel duidelijk dat onze streken er zonder Caesar waarschijnlijk heel anders zouden uitgezien hebben. De Romeinen zorgden o.a. voor de uitbouw van een wegennetwerk en door de invoer van de munten maakten zij een einde aan de bestaande ruilhandel van de Galliërs.” 

“Na de rondleiding namen de leerlingen deel aan twee workshops: Gallo-Romeinse kledij en Militaria. Zij leerden alles over de typische klederdracht van Galliërs en Romeinen en kregen ook een gedetailleerde uitleg over de wapens en uitrusting van de Gallische krijgers en Romeinse soldaten. Na de theorie mochten de leerlingen zich uitdossen als Gallische mannen en vrouwen. Ook de maliënkolder en de lorica segmentata met bijpassende helm en wapens werden aangetrokken en onder hoorngeschal marcheerden de leerlingen uiteindelijk rond in testudoformatie.” 

“De Romeinse dag werd door alle leerlingen alsook door de begeleidende leerkrachten, Mevr. De Vleminck en Mevr. Van den Brande, als leerrijk en voor herhaling vatbaar goedgekeurd. Ook de medewerkers van het Archeocentrum waren lovend over de interesse en het respectvol gedrag van onze leerlingen. Omnium Gallorum fortissimi Belgae, sed omnium discipulorum optimi nostri! Omdat beelden meer zeggen dan woorden, volgen hierbij de foto’s van deze dag!” Klik op de onderstaande foto om een leuk fotoverslag te bekijken van deze boeiende Romeinse dag.