Begeleider Andres Verlinden, leerkracht economie op het GO! Atheneum Geraardsbergen, schreef een dagboekverslag van de boeiende Erasmus+-uitwisseling die hij maakte met de leerlingen van het vierde jaar ‘Technologische wetenschappen’. Hun bestemming was het zonnige San Sebastian in Spanje en de focus van de reis lag op innovatie en technologische ontwikkelingen binnen het lesgebeuren.

Dag 1: Samen met hun begeleiders dhrn. Verlinden en De Mets verzamelden de jongeren van 4TLW om 4 uur in Geraardsbergen. Via een tussenstop in Madrid vloog het vliegtuig naar San Sebastian, een stad in het Baskenland, in het noorden van Spanje. Spaanse leerkrachten haalden de jongeren op en brachten ze naar de zusterschool, waar ze kennis konden maken met de Spaanse medeleerlingen. Daarna trokken de leerlingen van 4TLW naar hun gastgezin waar ze kennis maakten met hun nieuwe ‘thuis’.

Dag 2: De leerlingen gingen met hun Spaanse medeleerlingen naar het centrum van San Sebastian waar ze een stadsspel speelden. In de namiddag hebben ze de berg Urgull, een van de twee bergen die de baai van La Concha begrenzen, beklommen. Boven op de berg staat een gigantisch kruisbeeld. Daarna kregen de leerlingen vrij om samen met de Spaanse leerlingen de stad te verkennen.

Dag 3: Er werd in groepjes gewerkt aan een ‘legoproject’ waarbij de leerlingen met behulp van het educatief programmeerprogramma ‘Scratch’ een kraan in elkaar moest knutselen die zelf blokjes kan vastnemen en verplaatsen. Daarna kregen ze een rondleiding op de Goierri Eskola (een school die zowel universitair als secundair onderwijs aanbiedt). Ze konden daar tijdens de middag ook het scholenkampioenschap voetbal volgen. Er waren enorm veel toeschouwers voor dit traditionele sportevenement op deze school. Daarna stond er een stevige wandeling in het stadspark ingepland.

Dag 4 en 5: Tijdens het weekend brachten de leerlingen tijd door met hun gastgezin. Verschillende leerlingen hebben samen een heuvel beklommen en deden een gezellige picknick. Ook op zondag waren er individuele activiteiten met het gastgezin. Enkele leerlingen bezochten de stad Pamplona, anderen bezochten bezienswaardigheden in San Sebastian, zoals een attractiepark dat boven op de berg Igeldo staat. Om dit pretpark te bezoeken, moesten ze de ‘funicular’ nemen en kregen ze meteen ook een mooi uitzicht over de stad.

Dag 6: Vandaag werden de leerlingen geprikkeld door een ‘interactieve klas’ die vol schermen en computertafels stond. Na een korte pauze waarin ze basketbal speelden met de Spaanse leerlingen, stond er een escaperoom op de planning. Op het einde van deze dag leerden de leerlingen ook alles over VR en de toepassingen van VR.

Dag 7: Op dinsdag stond een bezoek aan de mooie stad Bilbao op het programma. Als opwarming maakte de internationale groep een wandeling rond het voetbalstadion van de bekende ploeg Athletic Club de Bilbao. Daarna werd ook nog het Guggenheimmuseum bezocht waar ze kennis maakten met moderne kunst in dit prachtige museum dat bestaat uit drie verdiepingen. In het oude deel van de stad leerden ze de plaatselijke cultuur en lekkernijen kennen. Daarna trokken ze terug naar Ordizia.

Dag 8: Na een lekker ontbijtje op school keerden ze terug naar België. Om 19.15 uur landde het vliegtuig terug op Belgische grond en tegen 20.30 uur waren ze terug in het vertrouwde Geraardsbergen.

Het GO! Atheneum Geraardsbergen is heel blij dat het zo’n unieke buitenlandse projecten kan aanbieden aan zijn leerlingen. Als trouwe partner van het Erasmus+-programma kijken we enorm tevreden terug naar deze boeiende uitwisseling. Dhrn. De Mets en Verlinden waren ook heel blij met de inzet van de groep leerlingen uit het vierde jaar ‘Technologische wetenschappen’. Klik op de onderstaande foto om een uitgebreid fotoverslag te zien van deze boeiende reis.