Samen met 15 000 andere Vlaamse leerlingen nam een delegatie Geraardsbergse Atheneumleerlingen op donderdag 17 oktober deel aan de YOUCA-dag 2019. YOUCA, een organisatie voor én door jongeren, staat voor YOUth for Change and Action. Tijdens deze bijzondere dag ruilden de leerlingen de schoolbanken een dagje in om eens mee te draaien bij een bedrijf, werkgever of overheidsdienst. Het bedrag van 55 euro dat elke leerling ‘verdiende’ werd o.a. geschonken aan het Trias-project in Guinee, dat jongerenwerkloosheid in het Afrikaanse land wil aanpakken. Tegelijkertijd konden onze ASO-leerlingen op die manier ook eens een dagje stage lopen: een nuttige eerste werkervaring!

Het GO! Atheneum Geraardsbergen wil alle partners, bedrijven en werkgevers bedanken die onze leerlingen een kans gaven om eens te proeven van de arbeidsmarkt. Bezielers van het project, dhr Moulaert, mevr. Thibaut en mevr. Menschaert, kijken enorm tevreden terug op de positieve feedback die de leerlingen gaven na hun ervaringen in diverse sectoren.

Zo waagde Femke Peiremans (5 HW) zich aan een job in een restaurant en ging Dililah Van Den Broeck (5 SE) proeven van de sfeer in een kapsalon. Cobe Van Lierde (5 SE) en Marilène Schout (6 WW) zaten voortdurend tussen de dierengeluiden als assistent van een dierenarts en ook Samuel Cauwel (6 ET) ging de beestige kant uit door een dag te helpen in de Maxi Zoo in Zottegem. Enya Vangheluwe (6 HW) had als dierenvriend zelfs een job bij Pairi Daiza veroverd.

Sarah Thijs-Goossens (6 ET) ging helpen in een frituur en Roxanne Plateau (6 EW) verkende de serieuze wereld van het wettelijke in een advocatenbureau. Flor Boon (6 HW) testte dan weer zijn fysieke capaciteiten als bouwvakkerterwijl Jens Cousin (6 LW) het kille herfstweer als tuinverzorger trotseerde.

Voor Sarah Van Wiel (5 HW) betekende de deelname aan de YOUCA-dag ook meteen dat ze haar droomberoep heeft gevonden nadat ze een dag mocht werken met kinderen met een beperking in BGSO Drempel. Maike Borremans (6 LW) stond ook een dagje voor de klas: zij ondersteunde de leerkrachten van de Middenschool in 1OK!

U leest het al… Ons lijstje enthousiaste YOUCA-vrijwilligers is te lang om op te sommen! Het GO! Atheneum Geraardsbergen is dan ook heel blij dat de leerlingen ‘out of the box’ durfden te denken tijdens deze unieke dag. Kortom, een meer dan geslaagd initiatief dat de leerlingen een ervaring rijker maakte en uiteraard ook een enorme meerwaarde betekende voor de goede doelen, want er werd op het GO! Atheneum Geraardsbergen meer dan 5000 euro opgehaald voor het goede doel.

Klik op de onderstaande foto om meer foto’s te bekijken van de YOUCA-dag.